HTML

Egészség gazdaság Magyarországon

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Friss topikok

Linkblog

A csontritkulás megelőzése és kezelése

2010.06.03. 20:45 "Viewty"

A csontritkulás a csontok anyagcsere-betegsége. A csontszövet mennyiségének megfogyatkozásával jár, ami egy bizonyos szint után fájdalmat, csontelváltozásokat okoz, vagy akár súlyos csonttörésekhez is vezethet. A csontritkulás Magyarországon kb. 1 millió embert érint, ami a lakosság 10%-a! A nőknél 34-szer gyakoribb a betegség és általában súlyosabb lefolyású is, mint a férfiaknál.

A csontszövet ugyanúgy élő sejteket tartalmaz, mint a szervezet egyéb szövetei. Az élet folyamán a csontfelépítés és a csontlebontás folyamatosan zajlik, aminek következtében a csontozat nagy része 1 év alatt kicserélődik. Gyermekkorban a növekedés befejeztéig a csontképződés van túlsúlyban, felnőttkorban egyensúlyi helyzet alakul ki (20-25 éves korra alakul ki a maximális csonttömeg), a későbbi életkorokban pedig megindul a csontvesztés. Az évi 11,5%-os csontvesztés normálisnak tekinthető, de csontritkulás esetén a csontvesztés mértéke elérheti az évi 10-12%-ot is! A cél az, hogy minél nagyobb legyen a csúcscsonttömeg, azaz minél nagyobb csonttömegből induljon meg a csontvesztés. 5%-kal nagyobb csúcscsonttömeg 25-50%-kal csökkenti a csonttörések veszélyét!

A már kialakult csontritkulást visszafordítani nem lehet, de a tünetek romlása lelassítható.

A kalcium szerepe:

Táplálkozási szempontból a legfontosabb a megfelelő kalciumfogyasztás. Az emberi testben kb. 1 kg kalcium található, aminek 99%-a a csontrendszer felépítésében vesz részt. A maradék 1% nélkülözhetetlen az idegrendszer és az izmok működéséhez, valamint a véralvadási folyamathoz. Ha valahol hiány keletkezik, a szervezet azt a csontokból pótolja.

Optimális napi kalciumbevitel: 0-6 hó: 400 mg, 612 hó: 600 mg, 1-10 év: 800 mg, 11-24 hó: 1200 mg, felnőttkor: 800 mg, változókor, időskor: 1200-1500 mg.

A kalcium felszívódása 20-25 éves korig a legjobb (átlag 60%, míg a későbbi életkorokban csak 20-40%).

A legjobb kalciumforrásnak a tej és a tejtermékek számítanak, mivel ezekben minden olyan tényező adott, ami segíti a kalcium felszívódását, illetve csontokba való beépülését. Tartalmaznak D-vitamint, A-, K- és E-vitamint, tejcukrot, tejfehérjéket, magnéziumot, foszfort, mikroelemeket stb. Figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint inkább az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket válasszuk: 1,5% zsírtartalmú tej, 20% alatti zsírtartalmú sajtok, pl. Tolnai sovány sajt, Óvári sajt, Túra sajt, Tenkes sajt, köményes sajt stb.

A joghurt és kefir fogyasztása azért is kedvező, mert könnyebben emészthetőek, mint a tej vagy a sajtok, és a kalcium felszívódása is ezekből a termékekből a legkedvezőbb. Ezenkívül az élő kultúrával készített savanyított tejtermékeknek antimikrobális hatásuk is van, így hozzájárulnak a bélflóra épségben tartásához.

Léteznek még kalciummal dúsított élelmiszerek is, pl.: Kalci sajt, kalciumos Túró Rudi, tej (Vitalat), a tejcukorérzékenyek számára tejcukormentes tej (Magic Milk), a tejet nem kedvelők számára pedig kalciummal dúsított párizsi, kenyér, keksz, pudingpor stb.

A tejen, tejtermékeken kívül jelentős kalciumtartalommal bírnak még: a szójabab, a rozskenyér, a petrezselyem, a banán, az olajos magvak, a halhús és a kakaópor.

Kalciumban gazdag ásványvizeink: Fonyódi, Büki, Kékkúti, Visegrádi, Balfi, Mohai Ágnes ásványvizek.

Tévhit viszont az, hogy a sok kalciumot tartalmazó parajból, sóskából, zellerből és rebarbarából is be lehet vinni a szervezet számára szükséges kalciummennyiséget. Ezek a nyersanyagok sok oxálsavat is tartalmaznak, ami gátolja a bennük lévő kalcium felszívódását, sőt, túlzott fogyasztásuk esetén az egyéb élelmiszerekben levő kalciumot is megkötik.

Magnézium és D-vitamin

A csontanyagcserében a kalciumon kívül néhány egyéb anyag is fontos szerepet játszik. Az egyik ilyen anyag a magnézium. A magnézium 60%-a a csontokban található, a többi az idegek, izmok és az enzimek működéséhez szükséges. A szükséglet normál táplálkozással fedezhető. Fontos magnéziumforrásaink: szója, búzacsíra, zabkorpa, barna kenyér, olajos magvak, száraz hüvelyesek, főzelékek, gyümölcsök.

D-vitamin: D-vitamin hiányában a kalcium nem tud felszívódni a belekből, és nem tud beépülni a csontokba. Napi szükséglet: 7,5ľg, terhes/szoptató anyáknak: 12,5 ľg. Érdemes rá odafigyelni, mert a felmérések szerint az idősebb lakosság 1/3-a nem fogyaszt elegendő D-vitamint. Jó D-vitamin-források: vaj, tej, tojás, húsok, belsőségek és a margarinok, melyek a D-vitamint hozzáadott vitaminként tartalmazzák.

D-vitamin a bőrben is keletkezik napfény hatására, ezért fontos a mindennapi legalább félórás séta a szabad levegőn.

Veszélyforrások

Foszfor: kis mennyiségben szükséges a csontképződéshez, nagy mennyiségben fogyasztva viszont ellentétes lesz a hatása: nem engedi beépülni a kalciumot a csontokba, sőt, kalciumot von el a csontokból!

Ezért figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a magas foszfortartalmú ételek fogyasztását. Ilyenek: a konzervek, krémek, szószok, ömlesztett sajtok, kólák, kávé. (Egy csésze kávé 100 mg-mal megnöveli a napi kalciumszükségletet.)

A koffeintartalmú italokhoz hasonlóan fokozzák a kalcium kiürülését a sózott, magas fehérjetartalmú ételek is. Köztudott dolog, hogy a dohányzás sok betegség rizikóját megnöveli, nem kivétel ez alól a csontritkulás sem!

További veszélyforrást jelent a mozgásszegény életmód, ami nem ad alkalmat arra, hogy a csontok a használat során megerősödjenek. Fontos tudni, hogy a túlzott kalciumfogyasztásnak is vannak veszélyei.

A túlzott kalciumfogyasztás ugyanis vesekövet, székrekedést okozhat, illetve rontja a vas és a cink felszívódását is. A mindenféle pezsgőtablettával, multivitamin- és ásványianyag-tartalmú készítménnyel önmagát "bebiztosítani" vágyó nem biztos, hogy jót tesz az egészségének! Ezért minden esetben kérjük ki az orvos, illetve a dietetikus véleményét, mielőtt újabbnál újabb készítmények szedését kezdenénk el!

Táplálkozási tanácsok

Végezetül néhány pontban összefoglalnám az itt leírtakat. A csontritkulás megelőzése, illetve a tünetek rosszabbodásának lelassítása érdekében akkor tettünk meg minden tőlünk telhetőt, ha odafigyelünk a következő szempontokra:

  • fogyasszunk napi 1/2 liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket,
  • inkább házilag készített ételeket együnk, ne konzervételeket,
  • részesítsük előnyben a nyers gyümölcsöket és zöldségeket a konzervekkel szemben,
  • desszertként inkább gyümölcsöt, joghurtot vagy túrót fogyasszunk, mintsem csokoládét, süteményeket vagy egyéb cukrozott termékeket,
  • minél gyakrabban fogyasszunk halat (lehetőleg tengeri halat), magas kalciumtartalma mellett a vérzsírszintre gyakorolt hatása is nagyon kedvező,
  • minél kevesebb állati zsiradékot fogyasszunk, csökkentsük a hús és a felvágottak mennyiségét étrendünkben.
  • Mindig a zsírszegényebb termékeket válasszuk:
  • igyekezzünk normál testsúlyt elérni, illetve megtartani azt, kerüljük a felesleges kalóriákat, a nassolást,
  • kerüljük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást,
  • ne feledjük el, hogy napi fél óra séta mindenkinek egészségére válik!

Könnyen belátható, hogy az itt leírtaknak megfelelően megvalósított vegyes táplálkozással megelőzhető a csontritkulás, illetve csökkenthetők a már kialakult betegség tünetei, lassítható a csontritkulás progressziója.

 

 

 

 

 

 

2 komment

Címkék: csontritkulás megelőzés kalcium magnézium

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegertek.blog.hu/api/trackback/id/tr292054523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

salsacafe 2010.06.09. 23:35:40

Táplálkozási tanácsok terén is teljesen egyet értek a fent leírtakkal.
Talán a napjainkban oly sokat emlegetett lúgosítást kell még kiemelni.
Hiszen aha testünk savas, valahonnan meg kell szereznie a lúgosításhoz szükséges ásványi anyagokat, és ha ezt táplálkozással nem visszük be a szervezetbe, akkor legrosszabb esetben elkezdi elvonnia csontoktól, csontokból....

A szervezet számára mindig az optimális egyensúly a cél.

A megfelelő test pH-t sokféle módon elérhetjük
Én Spirulinát és Ganodermna tartalmú termékeket fogyasztok ennek érdekében (is).

itt többet mis megtudhatsz ezekről
www.salsacafe.eu
vagy ha gondolod szívesen válaszolok kérdésekre.

Szép, eredményes és örömteli (egészséges) napokat
Cs. M.
miki@salsacafe.eu email címen elérsz

breitnermiki 2010.06.25. 15:22:12

Ezért szokták ajánlani, a MagneB6-ot (www.magneb6.hu/default.aspx?idPage=74). A magnézium nem csak csontritkulásnál fontos, hanem cukorbetegség, magas vérnyomás és szív betegségek elkerülésénél is. Nekem ez nagy újdonság volt amikor olvastam.
süti beállítások módosítása