HTML

Egészség gazdaság Magyarországon

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Friss topikok

Linkblog

Hogyan károsít a cigarettafüst?

2010.07.20. 18:10 "Viewty"

A Haemophilus influanzae baktériumok jelenléte egészséges emberekben észrevétlen is maradhat, egyes esetekben ugyanakkor agresszív megbetegedéseket okozhat. Utóbbiak közé tartozik az agyhártyagyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás, a tüdőgyulladás vagy a krónikus légcsőhurut (bronchitis). A kórokozót igen gyakran mutatják ki krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) is, illetve a már említett krónikus légcsőhurut esetén.



Az alveoláris makrofágok, vagyis a léghólyagocskákban található fehérvérsejtek részei a tüdő természetes védekezőrendszerének, és alapvető szerepet játszanak a baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. Az már korábban is felmerült, hogy a cigarettafüst valamilyen módon kapcsolatba hozható a Haemophilus influenzae okozta fertőzésekkel, eddig azonban nem volt ismert, hogy hogyan. A spanyol Joan March kórház kutatói új tanulmányukban arra kínálnak egy lehetséges magyarázatot, hogy mindez hogyan megy végbe.

A kórokozók elleni védekezés során az alveoláris makrofágok azok, amelyek a baktériumokhoz kapcsolódnak, majd bekebelezik őket: az élő szervezeten kívüli sejttenyészeteken végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a cigarettafüst éppen ennek a bekebelezési folyamatnak a hatékonyságát csökkenti. Ez abból vált nyilvánvalóvá a kutatócsoport számára, hogy a cigarettafüstnek kitett makrofágok gyulladáscsökkentő szerrel történő kezelése nem kompenzálta az immunrendszer sejtjeinek hatékonyságcsökkenését.

 

forrás: origo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: betegség dohányzás füst károsít

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegertek.blog.hu/api/trackback/id/tr842196826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása