HTML

Egészség gazdaság Magyarországon

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Friss topikok

Linkblog

Down-kór szűrés idősebb kismamáknál

2010.07.23. 17:19 "Viewty"

Nagy-Britanniában az utóbbi húsz évben összesen 71 százalékkal nőtt a szülés előtt vagy az azt követően diagnosztizált Down-kóros esetek száma, a Down-szindrómával születő csecsemők aránya viszont egy százalékos csökkenést mutat. Ez utóbbi egyértelműen a terhesség alatti szűrőmódszereknek és a pozitív teszteredményt követő terhességmegszakításoknak köszönhető: ha nem terjedtek volna el a szűrővizsgálatok, a Down-kóros csecsemők aránya körülbelül 48 százalékkal növekedett volna ugyanebben az időszakban - írják egy széleskörű angliai adatbázis elemzésén alapuló tanulmány szerzői.

A Down-kór esetében eggyel több van a 21-es kromoszómából

Ma már jó eséllyel időben felismerhető a Down-kór

A British Medical Journal legújabb számában közölt tanulmány szerzői a brit National Down Syndrome Cytogenetic Register adatbázisát elemezték, amelyben 1989 januárja óta regisztrálják a magzati életkorban vagy a születés után diagnosztizált Down-kóros eseteket. Az adatbázisban jelenleg 26 000 ilyen feljegyzés szerepel: ez az Angliában és Walesben felismert esetek körülbelül 93 százalékát foglalja magában. Joan Morris (Wolfson Institute of Preventive Medicine) és munkatársai azt találták, hogy a magzati életkorban, illetve a születést követően felismert Down-kóros esetek száma ebben az időszakban csaknem a háromnegyedével nőtt: a szerzők szerint ez főleg annak a következménye, hogy az utóbbi években egyre több nő vállal babát harmincöt és negyven év felett.

Mindamellett 1 százalékkal - évi ezer szülésből 752-ről 743-ra - csökkent azoknak a babáknak az aránya, akiknél csak a születést követően derül ki a rendellenesség. Ez elsőre ugyan nem tűnik soknak, de ha a Down-kóros esetszám meredek emelkedését tekintjük, akkor mégis értékelhető eredményt kapunk: a magzati szűrővizsgálatok hiányában ugyanebben az időszakban évente 959-ről 1422-re nőtt volna a Down-szindrómás csecsemők aránya, ami 48 százalékos emelkedést jelentett volna az egy százalékos csökkenés helyett.

A 37 évesnél idősebb korosztálynál az esetek 70 százalékában mutatták ki sikeresen - még a magzati korban - a betegséget, az ennél fiatalabb nőknél pedig 3-ról 43 százalékra nőtt azoknak az aránya, akiknél szintén még a méhen belüli időszakban sikerült fényt deríteni a problémára. Akiknél még a magzati életkorban sikerült felismerni a betegséget, azok közül tízből kilencen a terhesség megszakítását választották: ez az arány semmit sem változott az utóbbi húsz évben. A sikeres szűrési arányok említett javulásai egyértelműen a Down-kór kimutatására szolgáló szűrőtesztek precízebbé válásának és szélesebb elterjedésének köszönhetőek - hangsúlyozzák a kutatók.

Az idősebb nők kevésbé vállalták a szűrést

A tanulmány azt is kimutatta, hogy míg a fiatalabb angol kismamák között jelentősen nőtt a Down-kór szűréseken részvevő nők aránya, addig az idősebbeknél ez sajnos korántsem volt így. A 37 év feletti korosztályban - annak ellenére, hogy a Down-kór szempontjából éppen az ő magzataik a veszélyeztetettebbek - továbbra sem emelkedett a szűrővizsgálatokra ellátogatók száma: az idősebb nők több mint egynegyede furcsa módon nem élt a lehetőséggel.

A tanulmány vezető szerzője, Joan Morris szerint elsősorban annak kellene utánajárni, hogy a 35 vagy 40 év feletti nők között miért ilyen magas még mindig azoknak az aránya, akik az ismert veszélyek ellenére sem végeztetik el a szűrővizsgálatokat (ismert, hogy a Down-szindróma kialakulásának esélye 40 év felett csaknem a tizenhatszorosára nő a 25 évesen vállalt terhességekéhez képest, bővebben lásd keretes anyagunkat).

"További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy az idősebb kismamák körülbelül egynegyede miért nem tesz semmit a Down-kór megelőzése érdekében. Lehetséges, hogy ez egy tudatos döntés eredménye, ha viszont nem így van, akkor sürgősen tennünk kell valamit a mostaninál hatékonyabb tájékoztatás érdekében" - mondta Morris.

 

forrás: origo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség szűrés down kór

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegertek.blog.hu/api/trackback/id/tr412196850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása