HTML

Egészség gazdaság Magyarországon

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Friss topikok

Linkblog

Új eljárás a reflux kezelésére

2010.07.30. 18:48 "Viewty"

Sebészeti beavatkozás nélkül szüntetik meg a Boston Medical Center (BMC) orvosai az eddig csak laparoszkópiával vagy hagyományos műtéttel helyreállítható reflux betegséget.

Az EsophyX TIF-nek nevezett új, szájon keresztül endoszkóppal elvégezhető beavatkozás során a sebészek metszés ejtése nélkül állíthatják helyre a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizom működését, megszüntetve ezzel a savas reflux tüneteit. A refluxnak, illetve az angol orvosi rövidítéssel gerd-nek is nevezett betegséget ennek a záróizomnak a hibás működése okozza. Normális esetben egy falat étel lenyelése után az említett záróizom automatikusan megnyílik, lehetővé téve, hogy az étel bekerüljön a gyomorba, majd ezután bezáródik, hogy a savas kémhatású gyomortartalommal összekeveredett táplálék ne juthasson vissza a nyelőcsőbe.

A kezeletlen refluxbetegség a nyelőcső krónikus gyulladását, súlyos esetben kifekélyesedését is okozhatja. A kezeletlen nyelőcsőfekély pedig potenciális táptalaja lehet a Barrett-nyelőcsőnek nevezett betegségnek, mely rákmegelőző állapot kialakulásához, az esetek kis százalékában pedig nyelőcsőrák kialakulásához vezethet.

"A laparoszkópiával és a hagyományos sebészeti beavatkozással összehasonlítva az endoszkóppal kezelt betegek kevesebb érzéstelenítést igényelnek, maga a beavatkozás kevesebb komplikációval, valamint rövidebb kórházi tartózkodással jár, és gyorsabb felépülést ígér. A betegek általában a beavatkozást követő napon hazatérhetnek és munkába is állhatnak" - mondja Dr. Miguel Burch, a BMC orvosa. "A reflux kezelésére szolgáló, vény nélkül kapható gyógyszerek csökkentik a gyomorsav termelését, ezáltal a savas reflux okozta tüneteket, nem szüntetik meg azonban a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását, vagyis magát a refluxot. Így tehát a reflux továbbra is megtörténik, nem okoz azonban a pácienst óva intő tüneteket. Azon páciensek számára, akik nem elégszenek meg a gyógyszeres kezeléssel, illetve akik aggódnak a gyógyszerek hosszú távú mellékhatásai miatt, az endoszkópos eljárás lehet az ideális megoldás" - mondja Dr. Hiran Fernando, aki ugyancsak végez ilyen beavatkozásokat.

A reflux egyike a leggyakoribb betegségeknek: naponta tüneteket okozó, komoly savas visszafolyás a betegek mintegy negyedében fordul elő kedvezőtlenül befolyásolva életminőségüket. A BMC orvosai szerint az anatómiai korrekció mindenképpen szükséges a betegség súlyosbodásának megállítására. Ugyanakkor még a laparoszkópos beavatkozás is járhat kellemetlen mellékhatásokkal, melyek miatt jelenleg csak a refluxban szenvedő betegek kevesebb mint egy százaléka választja a műtéti beavatkozást.

 

forrás: origo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kezelés beavatkozás eljárás reflux

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegertek.blog.hu/api/trackback/id/tr302196926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása