HTML

Egészség gazdaság Magyarországon

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Friss topikok

Linkblog

Számtalan szűrés indul

2010.05.04. 08:19 "Viewty"

2008 és 2009 után harmadjára indul útjára a program, az eddig elért nagyon impozáns eredmények nyomán: több mint 300 000 szűrővizsgálat által 36 000 fő szűrése történt meg. Számos időben felismert betegség jelzi, hogy több megmentett élet köszönhető szűréseinknek.

Az első két év szűrés-sorozata a 148 helyszínnel biztosította a program sikeres bevezetését.
A szűrőprogram életre hívásának alapvető célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen fontos az egészségük megőrzése, és hogy még fontosabb felismerni, hogy egészségünk megőrzése érdekében önmagunk tehetünk a legtöbbet. Érdemes tehát a lakosságnak eljárni a szűrővizsgálatokra. Az „Egészség egy életen át” Alapítvány fő célja tehát a szűrés tudatossá tétele a lakosság körében.

Miért fontosak ezek a szűrővizsgálatok?
Magyarországon nagyon rosszak a népesség egészségi állapotáról készült felmérések, más EU-s országokhoz képest. Ugyanez igaz a betegforgalmi statisztikákra is a nyugat európai országokkal szemben. Ennek oka a magyar lakosság azon sajátossága lehet, hogy nem nagyon törődnek az egészségükkel, nem mennek el időben orvoshoz. Étkezési, mozgási szokásaik sem előnyösek – tisztelet a kivételnek. A jelenlegi egészségügyi helyzet javítására való tekintettel a megelőzés alapvető fontosságú.
Az elmúlt 2 év tapasztalatai szerint ezzel a programsorozattal fel lehet hívni a figyelmet a prevenció fontosságára, és alkalmas arra, hogy változást idézzen elő a lakosság gondolkodásban. Azáltal aktivizálja az embereket, hogy növeli ismereteik saját egészségügyi állapotukról.
A program nem titkolt célja– a szűrések harmadik sorozatát szervezve – egy szemléletváltás előidézése az emberekben, akik eddig féltek a szűrővizsgálatoktól. Arra buzdítja a lakosságot, hogy bátran szánjanak a vizsgálatokra 15-20 percet, hiszen ezek a szűrések nem vesznek több időt igénybe.
Ezért döntött úgy az „egészség egy életen át” Alapítvány, a Medical Group Kft. és a BUS –OXY Kft., hogy 2010 évben ismét, harmadjára is útjára indítja a szűrőkamionját.

A harmadik szűrési évad
A program márciustól decemberig 130 helyszínre tervezi eljuttatni a szűrőkamiont, mely 20 várost és 38 kistelepülést fog érinteni.
Az első és második év mérési helyszíneivel Budapesten és a nagy megyei jogú városokban alapvetően a városi emberekre fókuszált. Kistérségi önkormányzatokkal karöltve, ebben az évben a program a kisebb településekre is szeretne eljutni és az ott élőkhöz is elvinni a szűréseket, hiszen ők jutnak el legnehezebben szűrő vizsgálatokra.
A szűréseket végző szakemberek orvosok, szakasszisztensek, magasan képzett egészségügyi dolgozók. A végkiértékelést minden esetben szakorvos végzi. A megjelenéseken különböző előadások formájában a prevenciós- és életmód tanácsadó, illetve dohányzásról leszoktató kampányt folytatunk szakmai szervezetek bevonásával.

A szűrési program
2010-ben a program a népegészségügyi szempontból legfontosabb szűrésekre koncentrál:
szív és érrendszeri betegségek
tüdőgyógyászati szűrések
allergológiai vizsgálatok
vérnyomásmérés
vércukormérés
trigliceridszint mérés
húgysavmérés
BMI számítás
Haskörfogat mérés
boka/kar-indexmérés,
testzsír-százalék meghatározás,
kardiovaszkuláris rizikó-becslés

További opcionális vizsgálatok beépítésére is van lehetőség a megrendelő, vagy meghívó fél igényei szerint, mint például a PSA gyorsteszt (prosztata szűrés 40 év feletti férfiak részére).

A rendezvényeken minden résztvevő egy szűrőlapot kap, melyben rögzítésre kerülnek a szűrési eredmények, melyet követően a helyszínen dolgozó orvos összefoglalja és értékeli az adatokat. A szűrőlap 2 példányban készül, egy a páciensnél marad, egy pedig  a szűrést végző orvosnál.

2010 év végén az egész évi szűréseket fel kívánjuk dolgozni és publikálni egy szakmai előadás keretében.

Együttműködés egészségügyi szakszervezetekkel
Az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozásához társadalmi összefogás szükséges. Az „egészség egy életen át…” Alapítvány ennek a gondolatnak jegyében olyan egészségügyi szervezetekkel működik együtt a szűrőprogramban, melyek tevékenységükkel hozzájárulnak a lakosság egészségügyi állapotának javításához.
Magyar Vöröskereszt
Egészséges Magyarországért Központ
Dohányzásról Leszokást Támogató Központ
Országos Alapellátási Intézet
Magyar Hypertonia Társaság
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége
Cukorbetegek Budapesti Egyesülete
Rákosmenti Cukorbetegek Közhasznú Egyesülete
Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma
Magyar Asztma Nővérek Országos Egyesülete
Magyar Tüdőgyógyász Társaság
Éhező Gyermekekért Alapítvány
Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma

Dr. Szijártó Pál
Egészség egy életen át…  Alapítvány
Kuratórium Elnöke
 

Szólj hozzá!

Címkék: egészség egészségügy szűrővizsgálatok egészség egy életen át

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegertek.blog.hu/api/trackback/id/tr531968887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása