HTML

Egészség gazdaság Magyarországon

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Friss topikok

Linkblog

Az AIDS ellen csak egy ellenszer van: időben VÉDEKEZZ!

2010.12.01. 12:59 "Viewty"

 


 

 

Már egyetlen védekezés nélküli (óvszer) szexuális kapcsolat, vagy egyetlen egyszer beadott kábítószer is veszélyes lehet! A legfrissebb kimutatások szerint világszerte emelkedik a fertőzöttek aránya, akik között egyre több a gyermek és fiatal nő. Hazánkban 2010 szeptemberéig összesen 1911 HIV fertőzött személyt regisztráltak, a megbetegedések valós adatai ennek legalább a háromszorosára tehetők.

A legutóbbi becslések szerint 33,3 millió HIV-fertőzött él a Földön, köztük 2,5 millió 15 év alatti gyermek. 2009-ben összesen 2,6 millió újonnan diagnosztizált HIV-pozitív személyt regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy a múlt évben minden nap 7 000 ember fertőződött meg a vírussal, közülük 6 000 felnőtt és 1 000 gyermek. Az újonnan fertőződött felnőttek fele (51%) nő, kb. 40%-a 15-24 éves fiatal felnőtt volt. Az elmúlt évben 1,8 millió HIV-pozitív ember halt meg az AIDS tünetegyüttes következtében, közülük 260 ezer gyermek nem élte meg a 15. életévét.

Hazánkban 2010. szeptemberéig összesen 1911 HIV fertőzöttet regisztráltak. A regisztrált HIV fertőzöttek száma 2008-ban 145 fővel, 2009-ben 140 fővel, míg 2010. szeptemberéig 139 (!) fővel nőtt. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttek száma az idei évben akár meghaladhatja  200 főt, amire még nem volt példa az elmúlt 15 évben. A fertőzöttök nagy része fiatal felnőtt férfi, legnagyobb arányban a 20-34 éves korosztályból. 2009-ben évben felderített HIV fertőzött személyek valamennyien szexuális úton fertőződtek meg.

Az AIDS vírusa a HIV észrevétlenül, éveken át megbújik szervezetünk sejtjeiben, lassan károsítja az immunrendszert, és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. A vírushordozó egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt, a szülés folyamán vagy szoptatáskor megbetegítheti gyermekét. A vírus a szervezeten kívül hamar elpusztul. A fertőzéshez egyik emberből a másikba, közvetlenül kell átkerülnie. Az AIDS évekig tartó, súlyos, gyógyíthatatlan betegség. A védekező-rendszer (immunrendszer) gyengülése miatt egyre gyakrabban léphetnek fel fertőző betegségek és daganatok. Jellegzetes a fáradékonyság, a fogyás, az idegrendszer lassú károsodása és a feledékenység. A beteg ember fokozatosan kiszolgáltatottá válik, nem lesz képes eltartani a családját, nem tudja ellátni munkáját, elveszíti barátait, élettere beszűkül. Aki tud a fertőzésről, de nem kezelteti magát és védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesít, tudatosan veszélyezteti nemi partnereit, saját, vagy partnere születendő gyermekeit.

facebook.com/tobbmint30

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegertek.blog.hu/api/trackback/id/tr202485786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása