HTML

Egészség gazdaság Magyarországon

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Friss topikok

Linkblog

A cukorbetegek is ehetnek cukrot?!

2010.05.14. 08:34 "Viewty"

A sok zsíros és cukorban gazdag étel fogyasztása a mozgásszegény életmóddal együtt olyan energiatöbblethez vezet a szervezetben, ami túlsúly formájában jelentkezik. A pluszkilókkal pedig elkezdődik az ördögi kör: a rengeteg cukor sejtekbe való eljuttatásához több inzulin hormonra van szüksége a szervezetnek, és több is fog termelődni a hasnyálmirigyben. A sejtek fokozatosan hozzászoknak a magasabb inzulinszinthez és egyre nagyobb mennyiségben igénylik azt. Az első években a hasnyálmirigy képes eleget tenni ennek a szükségletnek, és több inzulint termel. Ebben az időszakban még nem tapasztalható emelkedett vércukorszint, a cukorbetegség csak rejtett, azaz látens formában van jelen. További évek telnek el, mire a hasnyálmirigy kapacitása kimerül, és többé már nem képes elegendő mennyiségű inzulint előállítani. Ekkor jelenik meg az emelkedett vércukorszint a betegség diagnosztizálható jeleként. Azonban ilyen esetben is van remény, az életmód következetes megváltoztatásával és szigorú szabályok betartásával az ördögi körből van esély kiszállni.


Meg kell szabadulni a felesleges kilóktól!
Törekedni kell arra, hogy néhány kilótól megszabaduljon a beteg. Minden leadott kilóval növekszik a sejtek inzulinnal szembeni érzékenysége, és a cukor könnyebben bejut a sejtekbe, megakadályozva a diabétesz súlyosbodását. Az, hogy a sport - legyen akár kerékpározás, gyaloglás vagy rendszeres séta - javítja az energiamérleget, jól ismert. A pluszkilóktól való megszabadulás több szempontból is jótékony hatású, ugyanis az a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és egyéb betegségek kialakulásának a rizikóját is hatékonyan mérsékli.


Napjainkban már túlhaladott az a nézet, hogy a cukorbetegeknek egyértelműen le kell mondaniuk a cukorról. A lényeg a cukrok helyes megválasztásán van. A lassan felszívódó cukroknak a fogyasztása előnyös, hiszen azok nem pillanatszerűen jutnak be a bélcsatornából a vérbe. Hosszabb időt vesz igénybe a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek cukortartalmának a felszívódása, mert ezekben a rostgazdag táplálékokban lévő cukoregységeknek a lehasítása és felszívódása lépésről lépésre történik. Nem így van ez a szőlőcukor, az egyes keményítőben gazdag ételek, valamint a cukrozott üdítőitalok esetében, ezért ezeknek nem szabad gyakran szerepelniük az étlapon.
Növényi eredetű, telítetlen zsírsavat tartalmazó olajok
A diéta következtében sok cukorbeteg tányérjára - helytelenül - zsírok kerülnek a szénhidrátok helyett. Egyrészt a zsírok kétszer annyi kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok, másrészt a zsíros táplálkozásnak később súlyos következményei lehetnek. Összességében a szükséges energia kevesebb, mint 1/3-a származhat egészséges táplálkozás esetén zsírokból, és nem mindegy, hogy milyen típusúból. A telített zsírsavat tartalmazó, általában állati eredetű zsírok helyett növényi eredetű, telítetlen zsírsavat tartalmazó olajoknak kell a táplálékok között szerepelniük. Különösen szív- és érvédő hatásúnak számítanak az ómega-3 zsírsavak, amik általában tengeri halakból, repce- és lenolajból származnak.

A cukorbetegség szövődményei
Napjainkban a diabéteszes beteg gondozása nemcsak a vércukorszint karbantartásáról szól, hanem a cukorbetegség késői szövődményeinek megelőzéséről és kezeléséről is.
A cukorbetegség később kialakuló, súlyos, az ereket érintő következményeivel is számolni kell a betegeknek: a vérkeringés károsodása miatt vese-, szemideghártya- és szívkárosodások léphetnek fel, valamint a végtagok vérellátottsága jelentősen romlik, ami egyes esetekben amputációhoz vezethet. A károsodások kialakulásának megelőzésében minden gyógyhatású szer és gyógyszer sikerrel alkalmazható, ami az érelmeszesedést megakadályozza és az erek egészségéhez hozzájárul. Az erek jobb vérátáramlását biztosítják az említett ómega-3 zsírsavak, de kutatások igazolják a króm, a fahéjkivonat, a B-vitamin-családba tartozó niacin és más természetes anyagok kedvező hatását is. A fahéjnak a cukorbetegség kezelésére való felhasználása napjainkban a reneszánszát éli. Alkalmazása régi múltra tekint vissza, a tradicionális kínai orvoslás eszközei között is megtalálható.
Egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással nemcsak a cukorbetegségtől, hanem számos más kórtól is megvédhetjük magunkat. Az egészség érdekében tett lépések többszörösen kifizetődők.

dr. Budai Marianna
gyógyszerész
 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség inzulin diabetes rejtett cukorbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegertek.blog.hu/api/trackback/id/tr131968916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása